Miskolc város csapadékvíz elvezetés fejlesztése – Miskolc érted fejlődik!

Megosztás

A projekt célja, hogy Miskolc több városrészben a rendezetlen csapadékvíz elvezetési problémákra megoldást találjunk – írja a Városháza közleménye. Az egyes utcák esővíz elvezetés gondjai elsősorban a közvetlen környezetben élők számára okoznak kellemetlenséget, extrém csapadékeseményeket követően kisebb-nagyobb károkat. A foltszerű csapadékvíz elvezetési hiányok felszámolásával kialakul egy a területre jellemző homogenitás, azaz minden utca becsatlakozik a csapadékvíz elvezető hálózatba. A városnak érintett részei jellemzően kertes, családi házas beépítettségű, változatos domborzati körülményekkel bíró területek. A talajban jellemzően megtalálható – változó mélységben és vastagságban – olyan vízzáró réteg, amely lokálisan tovább tudja a csapadékvíz által okozott problémákat fokozni.

Lavotta utcán a csapadékvíz elvezető útárok rekonstrukciója valósul meg a Harsányi út és a Szolártsik tér között. A fejlesztendő terület Görömböly városrész egyik gerinc útja mentén húzódik. A Lavotta utca a Harsány felé vezető útról ágazik el a településrész központja felé. Az úttól nyugati irányban fekvő domb sűrűn beépített családi házas övezet, melyről több meredek emelkedésű út csatlakozik rá. A domborzati viszonyok azt eredményezik, hogy a jelentősebb csapadékképződés esetén az árok hirtelen nagy mennyiségű esővíz terhelést kap. A rekonstrukció a csapadékvíz rendezett elvezetését hívatott megoldani. A megvalósításra kerülő csapadékvíz elvezető árok hossza: 670 m.

Vájár utca, Aknász utca, Bányamécs utca csapadékvíz-elvezetésének rekonstrukciója. A helyi adottságokat és a terület vízgyűjtő területét figyelembe véve kerül kialakításra az újraméretezett csapadékvíz elvezető árokrendszer az utcák mindkét oldalán a csapadékvíz rendezett elvezetése érdekében. A megvalósításra kerülő csapadékvíz csatorna hossza: 1335 m.

Erenyő utca csapadékvíz elvezető útárok rendszerének rekonstrukciója valósul meg Miskolc-Pereces városrészben, a Pereces pataktól az Erenyő utcával párhuzamosan, a Bollóalja utcáig. Nyugati irányból változatos magasságú és meredekségű domb található, melyről valamennyi esővíz az árok irányába folyik. Az elmúlt évek során a meder deformálódott, a nyomvonalában több helyen is kisebb földszakadások keletkeztek. Nagy intenzitású csapadék esetében az árok nem képes az esővizet maradéktalanul elvezetni. Ezen probléma megoldására irányul a fejlesztés. A megvalósításra kerülő csapadékvíz csatorna hossza: 1535 m.

Ezen a területen is várható felújítás

Mária és Csavar utcák projektben érintett szakaszán vápás bazaltbeton csapadékvíz elvezetés kialakítása valósul meg az út szélességében, a Tópart – Mária kereszteződésben keresztirányú monolit rácsos vízelnyelő folyókarendszer kerül kialakításra. A fejlesztési terület a Tópart – Mária – Szervezet – Ferenczy S. u keresztezésében található csapadékcsatorna végaknától kezdődően a Mária utcában a Csavar utca irányába folytatóan a Csavar utca ipszilon kereszteződésig tart. A megvalósításra kerülő csapadékvíz csatorna hossza: 356 m.

Repülőtéri utca a Szentpéteri kapu és a Besenyői utca között található, melynek része egy közúti aluljáró. A fejlesztés nagyobb esőzések idején az aluljárót elöntő csapadékvíz rendezett elvezetését hivatott megoldani. 4 db keresztirányú monolit vízelnyelő nehéz folyóka kerül kiépítésre. A megvalósításra kerülő csapadékvíz csatorna hossza: 68 m.

A projekt megvalósítására a kivitelezőnek az Erenyő; Lavotta, Vájár, Aknász, Bányamécs utcákon 4 hónap áll rendelkezésére, a munkaterület átadás 2023.07.03. – 04-én megtörtént. A Mária, Csavar és a Repülőtéri utcák fejlesztése esetében a kivitelezőnek 3 hónap áll rendelkezésre, a munkálatok előre láthatóan 2023 szeptemberében kezdődnek.

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege 550 000 000 Ft. A projekt tervezett befejezése: 2023.11.30.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek